En väg till compagnon: Niels berättar sin historia

Ein Weg zum compagnon:  Niels erzählt seine Geschichte

För några dagar sedan var compagnons medgrundare Valentin gäst på den interna utställningen på Calumet Düsseldorf. Några av er kom förbi, sa hej eller lärde känna compagnon för första gången. Några av er blev till och med förälskade i det.

När en ung kille kom till vår monter med stora ögon och ville prata med Valentin, fick vi höra en historia som vi aldrig hade hört förut.

Besökaren presenterade sig som Niels Sperling. Han var intresserad av vårdprodukten bivax. Han bar sin lilla budbärare med stor stolthet. Denna fråga förvandlades snabbt till ett samtal, eftersom Niels är mycket kommunikativ. Och på ett bra sätt.

När han pratade om sin lilla budbärare var det lätt att glömma hur ung Niels verkade. Valentin var inte sen att ställa frågor. Svaret visade att hans besökare förmodligen var den yngsta kompanjonen av dem alla.

Det väckte frågan om hur denna sextonåriga kille hade hittat sin väg till compagnon. Hela compagnon-teamet tyckte att svaret var både hjärtevärmande och inspirerande. Därför bad vi Niels att skriva ner denna historia för er alla:

"Allt började i oktober 2014 när jag köpte min första DSLR under höstlovet. Jag gick till en elektronikbutik och tittade på utbudet. Jag hittade Sony Alpha 58, vilket är exakt vad jag köpte. Med ett kitobjektiv, SD-kort och en typisk kameraväska.

Jag var bara 14 år på den tiden, så jag sålde min Legosamling och började dela ut broschyrer flera månader i förväg.

Efter semestern letade jag på nätet efter en väska av bra kvalitet, originalutrustning som matchade kameran. Jag hittade en precis likadan. Och köpte den. Det hade gått mindre än en månad och jag hade redan min andra väska. Mina föräldrar och syskon tittade förbryllat på mig och frågade varför jag behövde en till. Jag sa bara att den andra var för liten ifall jag skulle få fler objektiv någon gång. Men vem skulle jag förklara att fotografer har en viss fickfetisch?

Av en slump, efter semestern, fick jag reda på av min musiklärare att han hade en Sony A7 och han visade mig bilder på sin fantastiska kameraväska, sin lilla messenger. Just då kunde jag inte riktigt förstå varför den var så bra.

Jag fick äntligen mitt andra objektiv till julen 2014. Det var ett Tamron 70-300 mm. Det är inte ett fantastiskt objektiv, men det gör sitt jobb och hittade en plats i min kameraväska. Efter jullovet tog min lärare med sig sin compagnon. Det var där jag såg den här väskan live för första gången. Vid den tidpunkten visste jag inte hur mycket en sådan magnifik sak skulle kosta och om det skulle vara värt det för en student som "bara" fotograferar som hobby. Ändå tittade jag runt på compagnons webbplats och blev förvånad över priset. Det var för dyrt för mig och jag ville glömma väskan.

Påsklovet stod för dörren och jag såg fram emot två underbara veckor i S:t Peter-Ording. Jag delade ju ut massor av broschyrer varje lördag, så jag uppskattade verkligen att vara ledig.

Jag ville använda mina besparingar till att köpa ett nytt objektiv, en resezoom, så att jag inte skulle behöva byta objektiv på stranden. Det skulle bli en 18-200 mm. Men nu var min Sony-väska full. Jag ville verkligen ha en väska för stadsresor som skulle passa min kamera och 18-200 mm perfekt. Så jag beställde en ryggsäck till den. Men jag ville också byta ut min axelrem inför påsklovet. DSC00182 Jag ville ha en handledsrem så att jag alltid hade min kamera till hands, eftersom det hela var för farligt för mig utan en säkerhetsrem. Jag gick till den lokala fotoaffären och tittade mig omkring. Det trevliga butiksbiträdet erbjöd mig först en mycket billig rem. Jag blev besviken så fort jag rörde vid den. Jag bad om en version av högre kvalitet. Den hamnade på min kamera på nolltid. Jag betalade och gick.

Jag hade nu spenderat en massa pengar. Besparingarna var borta och broschyrerna ringde igen. Under de kommande veckorna sparade jag ihop till en buffert ifall något skulle gå sönder eller jag behövde göra ett inköp.

Ofta hade jag bara helgerna över för att ta bilder, och många av dem gick åt till läxor och latinska glosor. Som av en händelse såg jag min musiklärares lilla budbärare igen i september. Det hade gått lång tid mellan min första kontakt med väskan. Men den här gången visste jag att mina besparingar måste användas till den här väskan. Och det måste ske snabbt. Den sista resan till Berlin närmade sig i slutet av september.

Jag hade faktiskt inte sparat tillräckligt med pengar. Så utan vidare dröjsmål tog jag hälften av budgeten för skolresan för att köpa den här väskan.

Jag reste till Düsseldorf på fredagen före avresan. Jag satte mig på tåget direkt efter skolan och åkte iväg. När jag kom till Foto Koch var alla i personalen i samtal. Jag väntade tålmodigt. När min stund var inne sa jag till försäljaren att jag ville ha en liten budväska från compagnon i en ljusbrun färg. När mannen kom tillbaka från lagret lastade jag väskan med min kamera och mina objektiv. Allt passade perfekt och det fanns till och med tillräckligt med utrymme för ytterligare ett stort objektiv. IMG_0016

Jag var nöjd. Men försäljaren frågade mig hur gammal jag var. Efter att jag svarat "15!" tittade han på en kollega och sa att jag inte fick köpa den.

Det hade jag inte väntat mig. Min min måste ha varit full av förtvivlan. Jag upprepade att jag verkligen inte hade varit ute hela dagen bara för att bli hemskickad.

En Canon-försäljare ingrep och sa att det skulle vara bättre att sälja den här väskan till mig än att låta mig spendera mina pengar på att köpa droger.

Den anställde var övertygad och hänvisade mig till kassan. Kassörskan tittade också lite frågande på mig och tänkte uppenbarligen för sig själv hur en liten pojke kunde ha råd med en sådan väska. Med min lilla budbärare i handen begav jag mig hemåt. Jag anlände till Berlin på måndagen. Min compagnon lämnade inte min sida. Ingen i denna storstad hade en aning om att jag bar på utrustning som kostat mig en förmögenhet. Storleken på väskan var rätt beslut för mig, eftersom jag packade den mer noggrant och bara tog med det jag verkligen behövde.

Klasskamrater som frågade mig om väskan eller som jag berättade om den var förvånade över priset, men tyckte ändå att det var motiverat.

Jag anser fortfarande att tyska företag bör stödjas och att fantastisk kvalitet kostar något. Människor köper en Porsche eller en Mont Blanc reservoarpenna av en bra anledning. Även om pengarna för dem sällan tjänas genom att leverera broschyrer. I slutet av oktober presenterade compagnon kameraremmen. Jag hade följt alla nyheter från detta lilla företag sedan i somras och blev genast förtjust i den nya remmen. Jag pratade med min musiklärare om nyheten. Och naturligtvis beställde han den direkt.

Jag, å andra sidan, var fortfarande tvungen att ha tålamod. Min födelsedag var fortfarande ett litet tag bort, och jag höll bandet i mina händer först en vecka före jul. I den perfekta ljusbruna färgen på min lilla budbärare.

När jag skulle fästa den på min Sony märkte jag att läderöglorna saknades. När jag frågade via Facebook tog compagnon hand om det direkt. Öglorna var på väg till mig nästa dag. En fantastisk tjänst. Jag kände mig som en viktig kund. De tog verkligen hand om mig. I julas lade jag till ett makro till min utrustning. Det passar också perfekt i väskan, det finns fortfarande lite utrymme. DSC00006 Väskan och remmen var inköp som jag inte ångrar. Utförandet, lädret och hela känslan är av högsta standard. Efter mitt besök på den interna utställningen kunde jag smörja in min väska med bivax för första gången. Den är sex månader gammal och har redan fått en vacker patina. Den är helt unik. Och min följeslagare. Jag använder den ofta som motiv. Den är helt enkelt väldigt fotogenisk. Jag älskar doften och känslan när jag håller den i handen.

Jag hoppas att den håller väldigt länge.

Niels passion gör oss som tillverkare otroligt stolta och vi tackar honom för hans gripande berättelse om vägen till hans första compagnon. Om du vill hålla dig uppdaterad om vart Niels reser, vad han upplever och vad han har framför kameran, ta en titt på Instagram (@sperling_fotos) eller hans webbplats!

Läs nästa

compagnon der Inspiration – Teil 10: Ethan Lee
compagnon der Inspiration - Teil 11:  MXMILIAN

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.