Tidlösheten i bild och musik

Die Zeitlosigkeit von Bild und Musik

Compagnon är ett varumärke för kreativa människor. Här presenterar vi en av dessa kreativa själar, som inte bara är beroende av fotografering, utan också av musik och nostalgi. Daniel Wanders berättar om sin resa genom Tyskland, där han träffade och fotograferade många intressanta människor. Vi kan presentera hans fantastiska resultat för dig här.

Under de senaste åren har försäljningen av vinylskivor ökat kraftigt igen. Men den var aldrig död! Å ena sidan faller nostalgiker för den ojämförliga charmen hos sprakande ljudspår, å andra sidan har samlarkretsar sedan länge vuxit upp kring det "svarta guldet", vars "klumpar" är mycket eftertraktade och handlas över hela världen. Jag ville tillägna mitt nya fotoprojekt till alla dessa vinylfetischister. Vilka är dessa galna samlare, av vilka några har jagat bortglömda skatter i mer än 30 år?

Naturligtvis ville jag inte bara ta porträttbilder. Jag ville visa människorna och glittret i deras ögon när dessa entusiaster drar ut en av sina skatter ur sitt sedan länge gulnade fodral. Men miljön var minst lika viktig. Hur lever dessa nostalgiker? Hur förvarar de tonvis med vinylskivor i sina hem?

compagnon-camerabag-backpack2-daniel-wanders-vinyl-1

Det första urvalet av kandidater var ganska enkelt för mig. Eftersom jag själv är en av dessa nördar hade jag tillräckligt med kontakter för den första resan. Min sommarsemester var bokad, min ryggsäck 2.0 var packad och jag var redo att åka.

Min resa tog mig först till Schweiz för att besöka Peter Wermelinger. Denna imponerande man har arbetat kontinuerligt med sitt "Funky & Groovy Music Lexicon" i mer än 30 år. Hans bok dokumenterar alla sigs och LP-skivor som är funky och groovy, med andra ord det ultimata uppslagsverket för alla soul- och funk-samlare. Han berättar för mig om tiden då det inte fanns några skannrar. Han var tvungen att resa över hela världen för att få bilder på LP-omslag och etiketter. Han berättar hur han mödosamt klippte ut bilderna, klistrade fast dem och förberedde dem för tryck. Idag är det naturligtvis mycket enklare. Därför är det ännu mer fascinerande för mig att hålla illustrationerna till den första upplagan av uppslagsverket i mina händer i Peters källare.

compagnon-camerabag-backpack2-daniel-wanders-vinyl2

I München träffar jag Jan Weißenfels, alias J. J. Whitefield, den äldre av de två bröder som grundade "Peots of Rhythm" tillsammans i början av 90-talet. Jan är en fullblodsmusiker, turnerar för närvarande med "Funky Rob" från Ghana och har därför ett tajt schema. Ändå tillbringar vi eftermiddagen i Poets musikstudio i centrala München och reflekterar över utvecklingen av samlarscenen och Jan berättar för mig om sina tidiga resor till USA för att "gräva" skivor. Efter några studiobilder åker vi genom München till hans hem. Jan tar inte illa upp när jag ger honom titeln "gammal hippie". Vi är ungefär lika gamla, men det är vad han omedelbart tänker på när han tar på sig sin scenponcho för fotosessionen. Och det är precis vad han är. Genom och igenom. Det är därför jag gillar de resulterande bilderna ännu mer.

Andra stopp i München är Tobias Kirmayer från Tramprecords och Florian Keller. Jag har haft en nära vänskap med Tobias i flera år och vi släppte Feeling Nice-samlingen tillsammans. Tillsammans med Hermann Jahn träffas vi regelbundet i München för att spela de senaste sällsynta, okända skivorna. Ett utbyte som har påverkat mig personligen i åratal, så det var särskilt viktigt för mig att fånga en av våra musiksessioner på film. Hermann Jahn är säkert en av de minst kända samlarna i Tyskland, och du skulle definitivt inte känna igen honom som sådan på gatan. Men han är också en av veteranerna. Engelsmännen kallar honom "Herman the German" med full respekt. Florian Keller bor i en före detta slaktarbutik, förvisso den mest ovanliga lägenheten, men perfekt för en fotosession. I det bakre rummet är skivorna välorganiserade och staplade upp till taket, och Florian guidar mig genom sin mer än 30-åriga samlarhistoria, från A till Ö.

Ett annat stopp på turnén är Köln, där jag bodde i nästan tio år. Jag är glad över att se alla ansikten från den tiden, att återuppleva gamla tider och att bläddra igenom Matt Fox och Karsten Johns vinylvalv med gott kaffe och doften av antikt papper.

compagnon-camerabag-backpack2-daniel-wanders-vinyl4

Naturligtvis använder jag tiden utöver fotograferingarna i drömväder för att utforska staden, gatufotografering är också en del av min passion för fotografering. De nya underjordiska stationerna i stadens järnväg visade sig vara den perfekta fotoplatsen. Med min ryggsäck på ryggen vandrar jag genom mina gamla kvarter i katedralstaden. En elscooter tar mig till andra sidan Rhen, "Schälsick", där en av mina favoritplatser väntar på mig, den gamla hamnen i Deutz. Det perfekta tillfället att visa upp min baby och trogna följeslagare mellan gamla järnvägsspår, tågvagnar och järnvägskranar, Backback 2.0 helt i svart.

Jag lämnar Köln bakom mig och Berlin välkomnar mig med lika soligt väder. Så jag ger mig ut på ännu en fotosafari och efter en lång promenad genom staden kommer jag fram till Marc Hypes hus. Marc har inte bara samlat i flera år, han är också en sann artist på skivspelarna. Med sitt skivbolag Dusty Donuts har han helt och hållet ägnat sig åt små 7-tums singlar. Det finns inte mycket tid för en pratstund, han har möten och Hendrik Irmscher, Christian Göbel och Marc Forrest väntar redan på mig. De tre har i åratal försett Berlins underground med det bästa inom soul, funk och rhythm & blues, och Marc's Hip City Soul Club firade i år sitt 29-årsjubileum.

Det sista stoppet på min tvåveckorsturné är Hamburg. Här väntar lika många vinylvänner på mig, men de sista två dagarna är helt reserverade för mig och min kamera. Hamnen, tegelfasaderna på Speicherstatt och sist men inte minst Elbphilarmonie är perfekta platser för arkitektur- och gatufotografering efter porträttsessionen. Och så vandrar jag runt på Hamburgs gator med Backback på ryggen till långt in på natten. Efter en nattsession kan jag tyvärr inte riktigt njuta av soluppgången före hemresan, men den är i perfekt skick för ett bra foto på hemresan. I slutändan är jag glad att vara tillbaka i Freiburg.

Två veckors resande, fotosessioner från tidigt på morgonen till sent på kvällen. I städerna färdades jag mestadels till fots, med spårvagn eller elscooter. Det var viktigt att min utrustning alltid fanns till hands och ändå var väl undanstoppad. Reservbatterier, min laptop, minneskort, laddningskablar och, och, och... sist men inte minst hade jag alltid minst två kameror med mig. Tack vare min ryggsäck var det inga problem, inte ens på en så lång resa. Det är skönt att veta att man kan lita på sitt resesällskap, för nästa resa väntar redan. Det finns vinylälskare över hela världen. Nästa stopp: Storbritannien...

Kolla in Daniel här och besök honom på Facebook och Instagram.

Läs nästa

Vom Staunen und Grenzen überwinden
Wir stellen vor: the little backpack

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.