inspirationens följeslagare - Del 19: Stephan Thom

compagnon der Inspiration - Teil 19: Stephan Thom

Stephans väg in i fotografin var ovanlig. Hans första erfarenhet av en högkvalitativ kamera var ett misslyckande, men att ge upp är inte hans stil. Han kommer från vår region och är, utanför fotograferingen, en tjänsteman som du förmodligen aldrig skulle kunna föreställa dig. Hans kreativitet visar vem han verkligen är. Och det är just denna person och hans arbete som vi pratar om i dagens intervju: Stephan Thom

compagnon: Trevligt att ha dig med oss, Stephan. På den kreativa scenen presenteras fotografer i din unga ålder ofta i samband med sin närvaro på sociala medier, som om antalet följare var avgörande för deras status på scenen. Nu har ditt Instagram-konto inte vuxit så mycket (ännu). Är det ett viktigt mått för dig personligen? Har du några mål i den riktningen? Och tror du att Instagram som ett medium för fotografering är mer av en förbannelse eller en välsignelse?

Stephan Thom: Jag tänkte på det i början. Varför växer min räckvidd så långsamt? Men i slutändan försvinner saker ofta lika snabbt som de dyker upp. Det finns misslyckanden och vissa saker är inte längre populära över en natt. Det är därför jag tycker att det är idiotiskt att basera hela sin existens på räckvidd och antal likes. I slutändan är det kunden som bokar dig för att få mervärde. Vissa människor vill bara köpa räckvidd. Jag vill erbjuda kunden mina resultat och min konst, inte min räckvidd. Om min kanal växer är jag nöjd. Men i mina ögon gör vissa mindre konton ett bättre jobb än de riktigt stora. Jag vill inte kommentera hundratals inlägg varje dag som jag egentligen inte gillar bara för att generera en follow eller like själv. Det gör Instagram extremt oärligt. Jag vill hellre ha ärliga kommentarer och skriva till andra själv om jag har ett tips på ett inlägg till dem. Jag blev blockerad en gång för detta, annars blir det alltid trevligt småprat.

compagnon: Ganska direkt för vårt trevliga småprat. Men med foton eller konst handlar det också om att andra människor tittar på dem. Det är därför sociala medier är viktigare än någonsin idag. Är din bildstil också påverkad av detta? Hur skulle du beskriva stilen på dina foton?

Stephan Thom: "Hhhhm, jag skulle beskriva min stil med nyckelorden "stämningsfull & mörk", men det är viktigt för mig att behålla en viss vänlighet i utseendet och minimera hotet. Naturligtvis minskar jag ljuset i redigeringen av mina foton, jag skruvar till och med ner exponeringen och ökar kontrasten. Naturligtvis brukar jag också vara ute och röra på mig när vädret är för dåligt för den genomsnittliga människan. Regn, dimma och liknande är precis min grej. Jag kan också uppnå min stil genom redigering när det är soligt, men jag är särskilt tacksam för "dåligt" väder.
Mitt fokus har tydligt skiftat mot landskap, men jag vill vanligtvis ha en person i bilden, ett tomt landskap är inte min kopp te just nu. Även om smaken naturligtvis ändras då och då. Och under mina 1,5 år har jag verkligen inte utvecklat min stil fullt ut ännu. Jag är säker på att det kommer med tiden."

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_mountain-dark

compagnon: Så du är på väg att bli bättre och bättre. Och det verkar som om du alltid är din egen hårdaste kritiker. Vad gör en förstklassig fotograf enligt din åsikt?

Stephan Thom: Det ligger alltid i betraktarens öga. Vad är en bra fotograf? Om alla säger till dig att dina bilder ser hemska ut, men du själv älskar dem och är nöjd med arbetet, då har du inte gjort något fel. Det finns dock några saker som är viktiga i alla fall: förmågan att arbeta i ett team, till exempel. Om du filmar eller fotograferar med flera personer måste du kunna försvara din ståndpunkt och hävda dig om det behövs. Men du behöver också kunna ta kritik. Att veta när du ska ta emot kritik och använda den för att förbättra dig utan att känna dig kränkt av kritiken. Du bör också alltid vara så flexibel som möjligt. Det innebär att man måste vara beredd på att gå upp på obekväma tider, överleva med lite sömn eller klara av att hantera önskemål om fotografering i sista minuten.

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_hallstadt compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_sustenpass

compagnon: Det verkar vara en mycket upplyst synvinkel, särskilt för någon som bara började fotografera för nästan två år sedan. Vilken kamera hade du med dig när du började? Hur kom det sig?

Stephan Thom: En kort tid, en lång historia. Jag reste till Marocko med min flickvän, vilket fortfarande var möjligt på den tiden. Fram till dess hade jag tagit bilder med min iPhone och pimpat upp dem lite med filter. Jag ville ha lite mer för min semester och hyrde en Sony Alpha 6000 för det, men jag blev aldrig van vid den här kameran. Det automatiska läget fungerade inte, blixten ställde till det hela tiden och resultatet såg helt enkelt bedrövligt ut. I Marrakesh tog jag inte mindre än EN bild med den här kameran. Två månader senare ville jag ta några fina bilder på en resa till Paris. Och vad gjorde jag? Jag köpte Alpha 6000. *skratt* Recensionerna av kameran var så bra att jag var övertygad om att det var jag. Och bilderna från Paris var inte heller särskilt bra. Nåja.

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_paris_louvre

compagnon: Du hade problem med en lånad kamera och fick dåliga resultat. Och som en konsekvens köpte du den här kameran? Ett vågat tillvägagångssätt...*skrattar*

Stephan Thom: Ja, det var det. Oavsett hur jag redigerade bilderna tycker jag idag att bilderna från Paris är nästan fula. Men det var en A6000 med ett kitobjektiv. Det finns ingen bokeh. Sedan köpte jag 50mm f1.8, som inte ens kostar 100 euro. Jag tog riktigt coola modebilder med det.
När jag hade en A7 II med fullformat i min kollegas händer blev jag helt överväldigad. Värdet, vikten, utseendet. Några månader senare köpte jag en med ett 35 mm Sigma Art. Jag tog den nya kameran direkt till Southside Festival i det värsta vädret och tillbringade till och med natten i bilen. Det var galet men jag älskade det. Sedan dess har varje ledig minut och varje cent gått till fotografering.


compagnon: Det är inte ofta man hör en sådan historia. Tror du ofta att det är ditt fel när din utrustning inte är perfekt? *skratt* Vad var ditt största utrustningsmisstag?

Stephan Thom: En gång var jag modell på en fotografering och fotografen hade en A6000 och bilderna såg bra ut. Så det var verkligen upp till mig och jag var tvungen att lära mig grunderna ordentligt. För om du kan din utrustning kan du också få ut mycket av mindre bra kameror. När det gäller utrustning begränsar jag mig själv något och är hemma med fasta brännvidder. Jag kör på inramning och lever mig in i situationen och platsen istället för att bara zooma. Jag köpte en G-Master Zoom 24-70, men jag använder den nästan aldrig. På sin höjd som resezoom om det inte finns något annat alternativ. Men även när jag använder den, fixar jag den inställda brännvidden och arbetar med detta fasta värde. Så för mig är en zoom som denna faktiskt helt meningslös.

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_outdoor_hill.jpg

compagnon: Låt oss zooma in på dina kreativa idoler och drömpartner. Om du kunde välja en fotograf eller en modell att fotografera med under en dag, oavsett om de fortfarande lever eller inte, vem kommer du att tänka på?

Stephan Thom: Cool fråga, men det skulle finnas flera namn. Jag lärde mig några grunder av Benjamin Jaworskyj och skulle förmodligen fortfarande lära mig mycket på en turné tillsammans. Liksom från Peter McKinnon, Alan Palander eller Matti Haapoja. Eller Hannes Becker från tyska Roamers, som helt enkelt hittar coola platser och äventyr för sig själv. Dessa människor verkar väldigt sympatiska, åtminstone i deras närvaro på sociala medier. Det skulle kunna vara intressant att få en personlig bild av dem när de arbetar tillsammans. Men det skulle inte vara ett mål eller en dröm för mig i sig, men jag skulle vara redo för det om det dök upp.

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_lake3 compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_mountain2

compagnon: Och om du hittar en magisk lampa och har tre önskningar som har att göra med ditt kreativa arbete, vad skulle du önska dig?

Stephan Thom: Det är inte särskilt svårt: För det första skulle jag vilja ha mer pengar så att jag helt enkelt kan resa mer och ha tid att resa. Att bo på andra platser oftare och resa runt i världen med mina fotografier. Sedan skulle jag vilja vara lite mindre självkritisk och lite mer avslappnad. Ibland tar jag vansinnigt lång tid på mig att fundera över en enda bild och redigerar den om och om igen. Att känna mindre inre kritik skulle verkligen vara avkopplande. Min tredje önskan skulle vara att ha en komplett och helt vattentät utrustning utan att behöva ett fodral eller en compagnon för skydd, men att kunna fotografera i kraftigt regn utan att behöva oroa mig för min kamera, objektiv och tillbehör. Men jag är säker på att jag kommer att kunna köpa det i framtiden.

compagnon: Kanske kommer några av dina önskningar faktiskt att gå i uppfyllelse. Vi tackar dig för att du tog dig tid för den här intervjun och önskar dig god hälsa och fortsatt framgång i ditt arbete, särskilt nu i dessa dagar. Oavsett var du hamnar i framtiden kommer du att vara väl förberedd med Element-ryggsäcken. Du kan se mer av Stephan på Instagram.

compagnon_stephan-thom_interview_photographer_talk_camera_backpack_element_mountain_portrait2

Läs nästa

Im Detail: Element backpack
compagnon der Inspiration - Episode 20: Frederik Trovatten

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.