inspirationens följeslagare - Del 17: Marco ter Beek

compagnon der Inspiration – Teil 17:  Marco ter Beek

Marco ter Beek är avslappnad och beskriver sig själv som en långsammare fotograf som måste känna in en bild innan han trycker på avtryckaren. Som genom ett trollslag har holländaren en utmärkt kontakt med en mängd olika människor, en idealisk förutsättning för att arbeta med sina modeller på porträttfotograferingar. Förutom porträtt har Marco också en passion för skönhets-, affärs- och modefotografering. Nu är han äntligen vår gäst för en kort intervju:

" inspirationens följeslagare" - del 17

Kort porträtt

Marco arbetade tidigare inom hotell- och restaurangbranschen och har behållit det okomplicerade och öppna sätt han lärde sig där som fotograf. Hans mål är att avslöja den inre skönheten hos sina modeller i sina porträtt och att skapa bästa möjliga bild. Det är just denna attityd i kombination med talang som gav honom utmärkelsen "Top Photo Award 2015". Marco är också en välkänd och framgångsrik modefotograf och instruktör. Så han har säkert några tips i rockärmen till oss. compagnon: Hej Marco, trevligt att ha dig här. Som en av våra ambassadörer känner vi till din stil och uppskattar ditt arbete. Men hur skulle du beskriva din personliga stil för någon som ännu inte känner till ditt arbete?

Marco ter Beek: Min stil skulle kunna beskrivas som stark och kraftfull. Jag försöker alltid ge mina porträtt ett andra lager. Om en betraktare ser in i min huvudpersons ögon i mer än en sekund har jag uppnått mitt mål. Ögonen är den porträtterade personens själ, så de bör definitivt framträda på bästa möjliga sätt.

compagnon: När man tittar på dina bilder och porträtt undrar man oundvikligen varifrån du får din inspiration till dina bilder?

Marco ter Beek: Min inspiration kommer på olika sätt. Ett av dem är, särskilt om du inte har någon inspiration, att göra dig medveten om tre saker som är viktiga. Blunda och visualisera de färdiga bilderna. Till exempel: 1) ett par, 2) ett farväl och 3) deras omgivning. Det enda som saknas är att ta bilden.

compagnon: När vi ändå pratar om inspiration till dina bilder: Vilket är det mest minnesvärda foto du någonsin har tagit och varför?

Marco ter Beek: Det är en lätt fråga, utan tvekan är det Marlon, mannen med det grå skägget och den grå hatten. Den röstades fram bland de 50 bästa av 107 000 porträtt i världen vid Sony World Photography Awards 2017. Det gjorde mig till slut till Sony-ambassadör och, och, och ...

compagnon_marco_ter-beek_ambassador_interview_camerabags_fototaschen_portraitcompagnon: Anta att du måste klara dig utan din lilla veckohandväska från compagnon och därför bara kan ta med dig en kamera och ett objektiv på en kort resa. Vilken utrustning skulle du välja och varför?

Marco ter Beek: Utan tvekan skulle det vara min Sony A7RIII med 16-35 f/2.8 G-Master. Jag älskar den här inställningen. Filerna är tillräckligt stora för att beskäras, så jag har inget emot att arbeta med vidvinkel. Men det finns en sak till som jag inte kan lämna hemma: Mitt stativ från Sirui Carbon. Men helst skulle jag naturligtvis bara ta med mig min lilla weekendväska.

compagnon: Som du kanske vet har vi ofta en "önska dig något"-fråga i våra intervjuer. Låt oss säga att en god fe ger dig tre önskningar, så länge de har att göra med din konst/fotografi. Vilka skulle de vara?

Marco ter Beek: Åh wow, det skulle vara en tuff fråga, tror jag. Jag kommer på följande: 1) min egen studio, 2) en ny skräddarsydd portfoliobok varje år, 3) en modefotografering med en toppmodell.
compagnon: Vi vet alla hur viktigt det är med efterbearbetning av bilder. Hur mycket tid lägger du i genomsnitt på att efterbehandla ett foto?

Marco ter Beek: Det tar ungefär en timme per foto att redigera det. För mig börjar efterbehandlingen med en bra startbild och sedan förbättrar jag den bit för bit. Jag är alltid uppmärksam på hudfläckar, ögonen, dodge & burn och slutligen, naturligtvis, rätt färgkorrigering.

compagnon: Lagspelare eller ensamvarg? Mer exakt: Arbetar du ensam eller i ett team vid fotograferingar eller fototurer/projekt?

Marco ter Beek: Jag älskar att arbeta med ett team, man ska aldrig underskatta kraften i ett välfungerande team. Make-up artist, hårstylist och styling är avgörande. Med ett välfungerande team kan du skapa konst för din kund och det är mitt yttersta mål, att skapa konst!

Marco ter Beek compagnon-307 compagnon: Man ser ofta två sätt att använda avtryckaren: Skjut fritt eller sparsamt och selektivt. Vilket föredrar du?

Marco ter Beek: Målmedvetet och ett foto i taget, eftersom jag som fotograf medvetet tar min tid. Det finns ingen fördel med att ta ett stort antal bilder och sedan slänga 98 % av dem. Titta genom kameran, vägled modellen och ta sedan en bild vid rätt tidpunkt.

Marco ter Beek compagnon-301 compagnon: Du ska åka på en välförtjänt semester. Tar du med dig kameran och hur ofta använder du den egentligen på plats?

Marco ter Beek: Jag tar med mig den, men jag använder den knappt.

compagnon: Har vädret något inflytande på detta? Brukar du lämna kameran i väskan på grund av vissa väderförhållanden eller gillar du den kreativa variationen?

Marco ter Beek: Jag gillar omväxlande väder. Och om modellen jag arbetar med också gillar det, då älskar jag att fotografera i ösregn och använda min kamerablixt. Det ger bilden så mycket mer energi. Så för mig är det ett mycket välkommet kreativt element.

compagnon: Tack så mycket för din tid och dina uppriktiga svar, Marco. Det var ett nöje att få lära känna ditt arbete och ditt sätt att arbeta. Vi är mycket glada över att din lilla weekendbil alltid följer med dig i ditt studioarbete och önskar dig fortsatt framgång och, framför allt, mycket roligt. Marco ter Beek compagnon-306

Bilderna i denna artikel har tillhandahållits oss av Marco ter Beek. Bilderna är skyddade av upphovsrätt. De exklusiva rättigheterna innehas av Marco ter Beek och compagnon GbR. Mer från MarcoInstagram och på hans webbplats

Läs nästa

Patrick Ludolph Live über Namibia
Bangladesch erleben mit Christof Wolf

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.